miercuri, 1 august 2018

Cat de periculos este sa asculti muzica la un volum ridicat


Este bine cunoscut faptul ca daca asculti muzica tare pentru perioade lungi de timp, acest obicei poate duce la pierderea auzului, fapt valabil in cazul tuturor celor care se expun la zgomote puternice, precum cele create de motoarele avioanelor sau alte masinarii. De exemplu, daca zgomotul din jurul tau este atat de puternic incat trebuie sa tipi pentru a te face auzit, exista sanse mari ca mecanismele din interiorul urechii sa fi fost afectate. Exista si posibilitatea pierderii temporare a auzului, fapt care isi face simtita prezenta atunci cand suntem expusi la zgomote puternice, caz in care este ideal ca urechile sa fie protejate.

Muzica la volum ridicat
O alta problema poate fi reprezentata de tinitus, care reprezinta acel moment in care auzim un tiuit in ureche. Cu toate ca auzul va reveni la normal, este posibil ca acesta sa fie pierdut de tot in cazul in care continuam sa ascultam muzica la volum ridicat. Uneori auzul se poate deteriora, in sensul ca o persoana va auzi din ce in ce mai prost cu una sau ambele urechi, iar in cele din urma acest simt este pierdut de tot. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care muncitorii pe santier si DJ-ii au nevoie de urechi si totodata, este bine cunoscut faptul ca muzicieni faimosi sufera de tinitus sau chiar au pierdut simtul auzului de tot.

Diferite aparate
Masinile de tuns iarba, drujbele si alte aparate foarte zgomotoase, care produc un sunet ascutit si inalt poate sa afecteze abilitatea unei persoane de a capta pe viitor aceste sunete, iar tot acestea pot duce la dezvoltarea tinitusului. Si muzica data la volume ridicate poate sa duca la acelasi tip de probleme, in special atunci cand se folosesc casti, mai ales cele de tip all in.

Masuri de protectie
Din fericire ca masura de protectie exista o multime de solutii, iar in acest sens oricand se poate apela la niste casti speciale sau dopuri, care sa fie folosite atunci cand se utilizeaza diferite aparate zgomotoase. De asemenea, cei care asculta mult timp muzica la casti ar trebui sa faca pauze periodice, fie pur si simplu ar putea sa se rezume la un volum mult mai scazut. Chiar si activitati placute precum participarea la un concert se poate dovedi a fi periculoasa, iar o solutie este optarea pentru dopuri de urechi, care sa aduca un plus de protectie intrucat nu este nevoie ca muzica sa fie ascultata la un volum atat de ridicat.

Cu alte cuvinte, nu este doar un mit ca cei care asculta muzica tare se pot confrunta cu pierderea auzului, astfel ca este ideal sa fie luate intotdeauna toate masurile de protectie pentru a nu avea nicio problema pe viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu